Monthly Archives: maj 2014

Boende i Varberg efter en uppfriskande badresa!

Badvännerna är inte bara en förening på nätet! Vi bloggar om våra upplevelser i verkligheten på nätet. Föreningen skulle inte överleva om vi inte haft denna möjlighet. I det här inlägget vill jag uppmana alla medlemmar att ta en resa till Varberg! Det finns en helt underbar strandpromenad med ett kallbadhus i gammal snirklig stil. Här kan du boka boende i Varberg, eja-martas.com. Där sover man gott efter en tur i kurortens vatten. Det är alltid trevligt ha bokat sitt boende i god tid. Lite historia om kallbadhuset kanske är på sin plats?

Det första badhuset byggdes klart 1866 men blev förstört i en höstlig storm 18 år senare. Varbergs andra kallbadhus blev klart 1886 och nu började man konkurrera med övriga kurorter.  Denna gång hade man efterliknat den gamla byggnaden men det var mycket modernare, med både herr- och dambassäng.

Den så kallade ”julastormen” 1902 förstörde även denna byggnad och det var den värsta storm som . Den värsta storm som någonsin rasat på västkusten och det var under juletid. Det tog knappt ett år innan kallbadhuset byggts upp igen.  Det har stått pall sedan dess även om stormen ”Gudrun” orsakade vissa skador.

Kallbadhuset är byggt i en morisk stil och har lökkupoler på hörnen och i mitten. Ett mycket grant rosettfönster på framsidan förstärker det orientaliska utseendet. Det var utan dessa kupoler och fönster under en lång tid och såg då ganska ordinärt och trist ut. En samlad insats återställde byggnaden och kallbadhuset återinvigdes 1997.

Kom ihåg att boka boende innan du ger dig till Varberg! Det är en vacker ort och man får inte missa stranden och dess ståtliga badhus.

Hösilagets vänner på webben!

Då finns vi till sist på webben också! Hösilagets vänner är en förening som vill värna om rent och fräscht ensilage till hästar och får. Här kan du få tag på hösilage, vetfoder.se. För den som inte vet var hösilage är, finns det förklarat nedan. Det är Agrias egna ord från deras hemsida. Inget ändrat eller tillagt.

”Hösilage är konserverat, inplastat gräs som inte torkats lika länge som hö, men längre än ensilage. Hösilage blir vanligare och vanligare, men ställer stora krav på både skördemetod och förvaring. Vid bärgningen kan döda djur, t.ex. möss eller kaniner, råka plastas in i balarna. Då finns risk att en bakterie som kallas botulinumtoxin bildas, vilket kan leda till en sjukdom som kallas botulism. I värsta fall kan hästen dö av sjukdomen. Därför bör alla hästar som fodras med hösilage vaccineras mot botulism.

Stora balar med hösilage bör bara användas i stora stall som snabbt gör av med dem. En hösilagebal bör inte vara öppnad längre än 4-5 dagar – i synnerhet inte under den varma årstiden. Då upphör konserveringen och fodret blir dåligt. Nu för tiden finns ofta småbalar att köpa för den som har ett mindre antal hästar.

Det är bra att göra en foderanalys även på hösilage – bland annat för att få veta hur hög vattenhalten är. Om hösilaget har en vattenhalt på 50% ska hästen ha 2 kilo/100 kg vikt.”

Det kommer mer information om oss så småningom, men nu vet ni iallafall att vi finns på webben också! 🙂

Teaterföreningen möts på riktigt, på en teater i Norrköping

Nu är snar sommaren här och vi funderar på om det inte skulle vara trevligt med en träff i det verkliga livet. De flesta av hos har via detta forum, bildat sig en uppfattning om varandra. Att få till en träff där alla får se om deras bild av de andra medlemmarna i vår teaterförening stämmer, tycker vi vore en strålande ide! Det bästa vore om vi kunde ses på en teater i Norrköping eftersom det ligger i vår lilla förening varmt om hjärtat. Vi tycker att en show på följande teater i Norrköping, choppevent.se, vore trevligt. Ni kan väl själva gå in på deras sida genom att klicka på länken. Det fanns lite olika shower att välja på. Låt oss veta vad ni tycker och vill! Vilket datum det blir beror på vilken show ni väljer. De är angivna på respektive show.

Norrköping är en trevlig stad så vi tänkte stanna över natten. Efter vi har varit på teater, äter vi middag på en av Norrköpings fina restauranger. För att kunna boka allt och få bra priser vill vi har er intresseanmälan senast den 19 maj. Än så länge är anmälan inte bindande. Har ni några speciella önskemål, meddela oss så kollar vi upp. Gör gärna din röst hörd i forumet också!

Vi hoppa att detta är första träffen av flera men givetvis är teaterföreningen kvar även på webben. Hoppas det blir en trevlig tillställning.