Boende i Varberg efter en uppfriskande badresa!

Badvännerna är inte bara en förening på nätet! Vi bloggar om våra upplevelser i verkligheten på nätet. Föreningen skulle inte överleva om vi inte haft denna möjlighet. I det här inlägget vill jag uppmana alla medlemmar att ta en resa till Varberg! Det finns en helt underbar strandpromenad med ett kallbadhus i gammal snirklig stil. Här kan du boka boende i Varberg, eja-martas.com. Där sover man gott efter en tur i kurortens vatten. Det är alltid trevligt ha bokat sitt boende i god tid. Lite historia om kallbadhuset kanske är på sin plats?

Det första badhuset byggdes klart 1866 men blev förstört i en höstlig storm 18 år senare. Varbergs andra kallbadhus blev klart 1886 och nu började man konkurrera med övriga kurorter.  Denna gång hade man efterliknat den gamla byggnaden men det var mycket modernare, med både herr- och dambassäng.

Den så kallade ”julastormen” 1902 förstörde även denna byggnad och det var den värsta storm som . Den värsta storm som någonsin rasat på västkusten och det var under juletid. Det tog knappt ett år innan kallbadhuset byggts upp igen.  Det har stått pall sedan dess även om stormen ”Gudrun” orsakade vissa skador.

Kallbadhuset är byggt i en morisk stil och har lökkupoler på hörnen och i mitten. Ett mycket grant rosettfönster på framsidan förstärker det orientaliska utseendet. Det var utan dessa kupoler och fönster under en lång tid och såg då ganska ordinärt och trist ut. En samlad insats återställde byggnaden och kallbadhuset återinvigdes 1997.

Kom ihåg att boka boende innan du ger dig till Varberg! Det är en vacker ort och man får inte missa stranden och dess ståtliga badhus.