Hösilagets vänner på webben!

Då finns vi till sist på webben också! Hösilagets vänner är en förening som vill värna om rent och fräscht ensilage till hästar och får. Här kan du få tag på hösilage, vetfoder.se. För den som inte vet var hösilage är, finns det förklarat nedan. Det är Agrias egna ord från deras hemsida. Inget ändrat eller tillagt.

”Hösilage är konserverat, inplastat gräs som inte torkats lika länge som hö, men längre än ensilage. Hösilage blir vanligare och vanligare, men ställer stora krav på både skördemetod och förvaring. Vid bärgningen kan döda djur, t.ex. möss eller kaniner, råka plastas in i balarna. Då finns risk att en bakterie som kallas botulinumtoxin bildas, vilket kan leda till en sjukdom som kallas botulism. I värsta fall kan hästen dö av sjukdomen. Därför bör alla hästar som fodras med hösilage vaccineras mot botulism.

Stora balar med hösilage bör bara användas i stora stall som snabbt gör av med dem. En hösilagebal bör inte vara öppnad längre än 4-5 dagar – i synnerhet inte under den varma årstiden. Då upphör konserveringen och fodret blir dåligt. Nu för tiden finns ofta småbalar att köpa för den som har ett mindre antal hästar.

Det är bra att göra en foderanalys även på hösilage – bland annat för att få veta hur hög vattenhalten är. Om hösilaget har en vattenhalt på 50% ska hästen ha 2 kilo/100 kg vikt.”

Det kommer mer information om oss så småningom, men nu vet ni iallafall att vi finns på webben också! 🙂